Vo vietnamskej tržnici našli pervitín, marihuanu a falzifikáty

24.11.2012 Celý región

Praha 23. novembra (TASR) - Viac ako desať kilogramov pervitínu a marihuany objavila česká polícia vo vietnamskej tržnici na Moldave v Krušných horách. Jedno z najvýznamnejších odhalení drog v okolí severočeských Teplíc sa paradoxne začalo na nemeckých komunikáciách, informuje internetový server iDNES.cz.

Práve nemeckí ochrancovia poriadku si totiž všimli rastúci počet zdrogovaných vodičov za volantmi vozidiel alebo pasažierov s drogami v autách v uplynulých dvoch rokoch. S týmto poznatkom oboznámili aj kolegov z Teplíc, s ktorými spolupracujú od roku 2002 s tým, že pátrajú po zdroji narkotík.

V januári sa potom rozbehla policajná akcia s krycím názvom Hranica.

Policajti z teplického špecializovaného tímu Toxi zistili, že Nemci cestujú pre pervitín na Moldavu a začali tak sledovať tamojších predajcov. Spolupracovali pri tom aj s colníkmi, príslušníkmi cudzineckej polície, útvaru osobitých činností a zásahovou jednotkou. V pondelok mali dostatok dôkazov na zadržanie šiestich podozrivých osôb vietnamskej národnosti.

Na rôznych miestach v areálu spomínanej tržnice potom našli 4,5 kilogramu pervitínu a 5,7 kilogramu usušeného konope, ako aj 32.000 eur a 483.000 Kč pochádzajúcich z predaja drog, informoval Radek Rosecký, ktorý akciu riadil.

Zhabaný pervitín by na čiernom trhu mohol mať hodnotu až 4,5 milióna Kč, marihuana asi 2,3 milióna.

Drogový kontraband sa ukrýval napríklad v úložnom priestore postele, váhy na dávkovanie boli vo vzduchotechnike domu.

Polícia napokon obvinila iba troch zo zadržaných šiestich Vietnamcov. Na dvoch z nich uvalili medzičasom väzbu, druhá zo žien je vyšetrovaná na slobode. Účasť ostávajúcich troch na trestnej činnosti sa preukázať nepodarilo.

Pri razii našla polícia v tržnici aj falšovaný tovar v celkovej hodnote šesť miliónov Kč, a to alkoholické nápoje, cigarety, odevy, obuv, hodinky, ale aj nosiče DVD a CD. Prvotné analýzy nepotvrdili v zhabanom alkohole prítomnosť metanolu, ale denaturovaného liehu.
 

Vyberte región